One little word 2021 en hoe jij die van jou kan bepalen

Nee ik ga het absoluut niet hebben over het Nederlandse woord van het jaar 2020! Wie dat woord verzonnen heeft, zat vast te lang thuis en kon niet winnen met Scrabble!

Welk woord bedoel ik dan wel? 
In 2014 kwam ik via Social media bij Ali Edwards terecht, een bekende Amerikaanse scrapbooker. Zij introduceerde in 2006 One Little Word. Een klein woord om voor het komende jaar op te focussen. Een woord wat als rode draad door je leven loopt en waar je naar wilt leven. Bij de doelen die je stelt, de dingen die gebeuren en de keuzes die je maakt. Die herinnert aan wat belangrijk voor jou is. Ik vond het zo’n leuk idee dat ik besloot ook een woord voor mezelf te kiezen. Inmiddels is het voor mij heel normaal om elk jaar in december te bepalen wat mijn woord voor het volgend jaar zal zijn. De woorden die ik tot nu toe koos zijn:
liefde, commitment, simplify, focus, zelfliefde, faith, zichtbaarheid. 

 
Love & Commitment


Mijn woord voor 2021 is Growth

Groei in het Nederlands. En dan bedoel ik niet fysiek 😉
Afgelopen jaar was op zijn zachts gezegd behoorlijk verwarrend. Aan de ene kant frustratie, verdriet, boosheid, angst en onzekerheid.
Maar aan de andere kant zijn er voor mij persoonlijk mooie, toffe, goede dingen gebeurd!  En dat wil ik vasthouden! Ik wil verder groeien als ondernemer, als kunstenares, als moeder, als vrouw, als mens (in willekeurige volgorde).

En ervoor te zorgen dat ik mijn woord niet vergeet, leg ik het altijd op een creatieve manier vast. Een aantal keer als beginpagina in mijn dagboek, schilderijen zoals hieronder, en ik heb zelfs een ketting laten maken van een van de woorden. Deze keer koos ik voor een aquarelschilderij.

Growth
Growth

Hoe bepaal je nou je eigen kleine woord?
Denk eens na over hoe afgelopen jaar voor jou was. Wat kon er beter? Wat ging er wel goed? Wat miste je? Wat zou je volgend jaar anders of meer willen? Of misschien wil je wel dat het blijft zoals het nu met je is!
En belangrijk is dat het bij deze vragen niet gaat over materiële of fysieke zaken. Maar over hoe je je voelde. En nog belangrijker; hoe je je komend jaar wil voelen en gedragen! En dat kan van alles zijn. Misschien voelde je je in 2020 verdrietig of angstig maar wil je je juist blij of sterk voelen. Of wil je leren loslaten, of meer compassie, ergens mee beginnen, of juist stoppen. Misschien ben je op zoek naar een uitdaging of heb je behoefte aan begrip. Jij ben de enige die kan bepalen welk woord het best bij je past. En het staat zeker niet in steen gebeiteld. Als je over een tijd merkt dat je woord niet meer met je resoneert, kies je toch lekker een andere! 😉

Focus


Neem even kort een moment voor jezelf om daarover na te denken. Dat kan door bewust ervoor te gaan zitten, maar dat kan ook tijdens het wandelen, stofzuigen of koken. En maak het niet te ingewikkeld. Bij mij komt het woord vaak vanzelf ineens in me op. Soms verbaasd het me, maar ik weet dat het klopt!
En als je het fijn vindt, schrijf je reflectie op. In je dagboek of bullet journal bijvoorbeeld. Ook leuk voor later om terug te lezen!

Welke woorden bedoel ik dan?
Zelf heb ik geen enkele moeite om Engelse en Nederlandse woorden door elkaar te gebruiken. Sterker nog, soms vind ik het zelfs krachtiger om een Engelstalig woord te gebruiken. Maar dat is echt een persoonlijke voorkeur, misschien heb jij wel woorden uit een andere taal die bij jou horen.

Denk bijvoorbeeld aan woorden als:
Accepteren, Bereiken, Avontuur, Uitlijning, alles geven, toestaan, anker, balans, Awe, Zijn, Begin, geloven, beter, bloeien, gedurfd, grenzen, moedig, Ademen, Stralend, bouwen, vastleggen, zorgen voor, veren, uitdaging, verandering, koesteren, kiezen, toegewijd, compassie, compleet, aansluiten, moed, creatie, ontwikkelen, dapper, verminderen, genot, wijden, discipline, Doen, Omarmen, Genieten, Genoeg, Ervaring, Experiment, Ontdekken, Trouw, floreren, Vliegen, Focus, Vooruit, Vrij, Vrijheid, Fris, Toekomst, Winst, Genereus, Vriendelijk, Geven, Gaan, Doelen, Genade, Groeien, Gewoonte, Geluk, Gelukkig, Hart, Thuis, Eerlijk, Onderdompelen, Intentie, Bewust, Onverschrokken, Investeren, Reis, Plezier, Leren, Minder, Licht, Luisteren, Liefde, Magie, Maken, Betekenisvol, Genade, Ingeving, Opmerkzaam, Aandachtig, Barmhartig, Moment, Meer, Moeten, Mezelf, Koesteren, Open, Ordelijk, Geduld, Vrede, Volhouden, Spelen, Positief, Oefenen, Voorbereiden, Aanwezig, Progressie, Zuivering, Doel, Stilte, Verminderen, vernieuwen, vrijlaten, renoveren, reset, herleven, stijgen, tevreden, zoeken, zelfliefde, delen, schitteren, opdagen, simpel, makkelijk, zingen, lachen, troost, ziel, ruimte, straal, spreek, versterken, streven, sterk, overgeven, gedijen, tijd, schat, waarheid, vertrouwen, begrijpen, waarde, dwalen, wonder, welzijn, heel, hartelijk, wild, wijsheid, werk, wow

Of in het Engels:
Accept, Achieve, Add, Adventure, Alignment, All in, Allow, Anchor, Awe, Balance, Be, Begin, Believe, Better, Bloom, Bold, Boundaries, Brave, Breathe, Bright, Build, Capture, Care, Celebrate, Challenge, Change, Cherish, Choose, Comeback, Committed, Compassion, Complete, Connect, Courage, Create, Cultivate, Brave, Decrease, Delight, Devote, Discipline, Do, Embrace, Emerge, Enjoy, Enough, Experience, Experiment, Explore, Faithful, Flourish, Fly, Focus, Forward, Free, Freedom, Fresh, Future, Gainz, Generous, Gently, Give, Go, Goals, Grace, Grow, Habit, Happiness, Happy, Heart, Home, Honest, Immersion, Intention, Intentional, Intrepid, Invest, Journey, Joy, Learn, Less, Light, Listen, Love, Magic, Make, Meaningful, Mercy, Metanoia, Mindful, Mindfulness, Misericorde, Moment, More, Move, Must, Myself, Nurture, Open, Order, Patience, Peace, Persevere, Play, Positiv, Practice, Prayer, Prepare, Present, Progress, Purge, Purpose, Quiet, Reduce, Refresh, Release, Renovate, Reset, Revive, Rise, Satisfied, Seek, Self-love, Share, Shine, Show up, Simple, Simplify, Sing, Smile, Solace, Soul, Space, Sparkle, Speak, Strengthen, Strive, Strong, Surrender, Thrive, Time, Treasure, True, Trust, Understand, Value, Wander, Wonder, Wellness, Whole, Wholehearted, Wild, Wisdom, Work, Wow

Love

En nu ben ik benieuwd; wat wordt jouw One Little Word voor 2021? Welk woord sluit aan bij jouw gevoelens, doelen en verlangens? Ik zou het erg tof vinden als je het met me deelt!

Liefs, Annemiek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *