Woord van het jaar

Het nieuwe jaar is weer begonnen! Gelukkig nieuw jaar!
Het is de tijd van het jaar waar veel van ons werken aan nieuwe doelen of voornemens. De goede voornemens sla ik dit jaar over. Naast de goede voornemens heb ik ook al jaren één woord van het jaar. Eén klein woord wat als rode draad door je nieuwe jaar loopt, op een positieve manier.

Wat is Woord van het Jaar eigenlijk?

In 2014 kwam ik via social media bij Ali Edwards terecht, een bekende Amerikaanse scrapbooker. Zij introduceerde in 2006 One Little Word. Eén klein woord om voor het komende jaar op te focussen. Eén woord wat als rode draad door je leven loopt en waar je naar wilt leven. Bij de doelen die je stelt, de dingen die gebeuren en de keuzes die je maakt. Die herinnert aan wat belangrijk voor jou is. Ik vond het zo’n leuk idee dat ik besloot ook een woord voor mezelf te kiezen. Sindsdien bepaal ik elk jaar in december te bepalen wat mijn woord voor het volgend jaar zal zijn. De woorden die ik tot nu toe koos zijn: liefde, commitment, simplify, focus, zelfliefde, faith, zichtbaarheid, growth, allow (toestaan) en thrive. 

Mijn woord voor 2024 is Joy

Bij alles wat ik dit jaar zal doen, bij de keuzes die ik zal maken ga ik mezelf afvragen of het bijdraagt aan mijn Joy. Of zoals Marie Kondo verwoord: Does it spark Joy? Als het antwoord ja is, dan ga ik door of is het de juiste keuze. Zo niet, dan stop ik ermee.
En ervoor te zorgen dat ik mijn woord niet vergeet, leg ik mijn woord van het jaar op een creatieve manier vast. Een aantal keer als beginpagina in mijn dagboek of schilderijen en ik heb zelfs een ketting laten maken van een van de woorden.
De laatste jaren kies ik voor een aquarelschilderij. In de kleuren die mij blij maken. En het schilderij krijgt dan een mooie plek in huis, zodat ik er elke dag even aan herinnert wordt.

 

Hoe bepaal je nou je eigen kleine woord?

Denk eens na over hoe afgelopen jaar voor jou was. Wat kon er beter? Wat ging er wel goed? Wat miste je? Wat zou je volgend jaar anders of meer willen? Of misschien wil je wel dat het blijft zoals het nu met je is!
En belangrijk is dat het bij deze vragen niet gaat over materiële of fysieke zaken. Maar over hoe je je voelde. En nog belangrijker; hoe je je komend jaar wil voelen en gedragen! En dat kan van alles zijn. Misschien voelde je je verdrietig of angstig maar wil je je juist blij of sterk voelen. Of wil je leren loslaten, of meer compassie, ergens mee beginnen, of juist stoppen. Misschien ben je op zoek naar een uitdaging of heb je behoefte aan begrip. Jij ben de enige die kan bepalen welk woord het best bij je past. En het staat zeker niet in steen gebeiteld. Als je over een tijd merkt dat je woord niet meer met je resoneert, kies je toch lekker een andere! 😉

Neem even kort een moment voor jezelf om daarover na te denken. Dat kan door bewust ervoor te gaan zitten, maar dat kan ook tijdens het wandelen, stofzuigen of koken. Maak het vooral niet te ingewikkeld. Bij mij komt het woord vaak vanzelf ineens in me op. Soms verbaasd het me, maar ik weet dat het klopt! En als je het fijn vindt, schrijf je reflectie op. In je dagboek of bullet journal bijvoorbeeld. Ook leuk voor later om terug te lezen!

 

Welke woorden bedoel ik dan?

Zelf heb ik geen enkele moeite om Engelse en Nederlandse woorden door elkaar te gebruiken. Sterker nog, soms vind ik het zelfs krachtiger om een Engelstalig woord te gebruiken. Maar dat is echt een persoonlijke voorkeur, misschien heb jij wel woorden uit een andere taal die bij jou horen.

Denk bijvoorbeeld aan woorden als:
Accepteren, Bereiken, Avontuur, Uitlijning, toestaan, anker, balans, Zijn, Begin, geloven, bloeien, grenzen, Ademen, Stralend, zorgen voor, uitdaging, verandering, koesteren, kiezen, toegewijd, compassie, compleet, aansluiten, moed, creatie, ontwikkelen, dapper, genot, discipline, Doen, Omarmen, Genieten, Genoeg, Ervaring, Experiment, Ontdekken, Trouw, Focus, Vooruit, Vrij, Vrijheid, Fris, Toekomst, Winst, Genereus, Vriendelijk, Geven, Gaan, Genade, Groeien, Gewoonte, Geluk, Gelukkig, Hart, Thuis, Eerlijk, Intentie, Bewust, Investeren, Reis, Plezier, Leren, Minder, Licht, Luisteren, Liefde, Magie, Maken, Betekenisvol, Genade, Ingeving, Aandachtig, Barmhartig, Moment, Meer, Moeten, Koesteren, Open, Ordelijk, Geduld, Vrede, Volhouden, Spelen, Positief, Oefenen, Voorbereiden, Aanwezig, Progressie, Stilte, Verminderen, vernieuwen, vrijlaten, tevreden, zelfliefde, delen, schitteren, simpel, makkelijk, zingen, lachen, troost, ziel, ruimte, straal, spreek, versterken, streven, sterk, overgeven, tijd, schat, waarheid, vertrouwen, begrijpen, waarde, dwalen, wonder, welzijn, heel, hartelijk, wild, wijsheid, werk, wow

Of in het Engels:
Accept, Achieve, Adventure, Alignment, All in, Allow, Balance, Be, Begin, Believe, Better, Bloom, Bold, Boundaries, Brave, Breathe, Bright, Build, Care, Celebrate, Challenge, Change, Cherish, Choose, Committed, Compassion, Complete, Connect, Courage, Create, Cultivate, Brave, Delight, Devote, Discipline, Do, Embrace, Emerge, Enjoy, Enough, Experience, Experiment, Explore, Faithful, Flourish, Fly, Focus, Forward, Free, Freedom, Fresh, Future, Generous, Gently, Give, Go, Goals, Grace, Grow, Habit, Happiness, Happy, Heart, Home, Honest, Intention, Intentional, Intrepid, Journey, Joy, Learn, Less, Light, Listen, Love, Magic, Make, Meaningful, Mercy, Mindful, Mindfulness, Moment, More, Move, Myself, Nurture, Open, Patience, Peace, Persevere, Play, Positive, Practice, Prayer, Prepare, Present, Progress, Purpose, Quiet, Refresh, Release, Reset, Rise, Seek, Self-love, Share, Shine, Show up, Simple, Sing, Smile, Soul, Space, Sparkle, Speak, Strengthen, Strive, Strong, Surrender, Thrive, Time, Treasure, True, Trust, Understand, Value, Wander, Wonder, Wellness, Whole, Wholehearted, Wild, Wisdom, Work, Wow

One Little Word: Focus

 

En nu ben ik benieuwd; heb jij ook een woord van het jaar? Welk woord sluit aan bij jouw gevoelens, doelen en verlangens? Ik zou het erg tof vinden als je het met me deelt!

Liefs, Annemiek